logo

Stort og småt


”Stort og småt” er en lille service for de faste brugere af huset, familie og venner, samt andre interesserede. Her fortæller vi om, hvad der sker af stort og småt i huset og byen.

 2019

Juni

Så er vi næsten færdige

Den store renovering af torvet "Place le la Republique" var næsten færdig da vi forlod Maureillas i midten af Juni.

Restaurant 66/20-Vins er genåbnet med nye ejere. Søde mennesker der virkelig lægger sig i selen for at lave god mad og give os dejlige oplevelser. Maden er helt på højde med tidligere - måske endda en smule bedre. Priserne er faktisk også lidt lavere, så vi er fint tilfredse.

 

Der er plantet træer og blomster i bede og sat borde/bænke op, absolut en dejlig forbedring. Ingen parkering mere, men det er stadig muligt at køre rundt fra Rue Longue over torvet og ud til hovedgaden via Rue Neuve. El Tap har i samme ombæring fået ny flisebelægning, nye borde og stole, samt handicaprampe.

Place de la République - nu uden biler

 

Cykelstativer på pladsen - El Tap i baggrunden

 

 

2018

December

Ny restaurant og andre nyheder fra byen

Restaurant 66/20-Vins er blevet solgt. Der er overdragelse i februar. Vi ved ikke hvem der har købt restauranten og hvilken slags restaurant der kommer, men en restaurant bliver det igen, og det er super godt.

Henover vinteren vil det store anlægsarbejde på Place de la République stå på. En del parkeringspladser bliver sløjfet og der skal plantes træer og opsættes bænke, således at torvet igen kan blive et attraktivt samlingssted for borgerne. Planerne er ikke vedtaget uden protester. De der har fået indraget deres parkeringsplads foran husene er selvsagt ikke begejstrede, men vi andre hilser projektet velkommen.

 

På hovedgaden er en skrædderbutik med café åbnet. Hun har ikke spiritusbeviling, men man kan nyde kaffe/the og softdrinks på den udendørs terrasse, mens man venter på at bukserne bliver lagt op :-)

Place de la République - som den ser ud på tegnebrædtet

 

Den lille udendørs terrasse på hovedgaden

 

 

2018

Juni

En drøm gik i opfyldelse
Vi har i mange år ønsket at udvidde tagterrassen, og i foråret 2018 blev det så en realitet. Terrassen er blevet dobbelt så stor, nye fliser, trapperum - med dør i normal størrelse, samt et udhæng på 80 cm., så vasketøjet altid kan stå i tørvejr.
Det er en udfordring at få foretaget en så stor og omfattende renovering, når man selv befinder sig 2000 km væk. Vi hyrede en arkitekt til at være byggeleder, og det har vi ikke et sekund fortrudt, vi må vel nærmest sige, at uden hans medvirken ville vi ikke kunnet have gennemført projektet.

Men nu er terrassen her, og på nær nogle ganske små "franske finesser" vi gerne havde set lavet anderledes, er vi ovenud begejstrede for resultatet. Det har stået ned i stænger flere gange og til indvielsen var vi 40 personer på terrassen, så vi ved med sikkerhed, at den holder tæt både hvad vand og vægt angår.

 

I vore øjne er den større terrasse en fantastisk forbedring.
Det er nu muligt at finde sol (og skygge) hele dagen - hele året.
På grund af konstruktionen er terrassen hævet ca. 60 cm.
Det giver et nyt udsyn til Canigou, som man nu kan nyde uden
at skulle stå på en stol.

 
2016
   

Oktober

Mikrobryggeri i Maureillas

Maureillas har nu fået sit eget mikrobryggeri. Det er ejet af en ung mand, Christophe Ledan, og ligger på 11 rue del Trouil. Øllet kan bl.a. købes på El Tap og restaurant 66, og det er også muligt at stikke hovedet indenfor på adressen, og se om Christophe er hjemme. Øllet, som foreløbigt findes i 4 varianter, hedder Blaublank.

Læs mere på Facebook og blaoblank.eu. (under konstruktion)

     

September

O la-la: Cave ouverte

28. september holdt vi indvielse af husets nye vinkælder. Fantastisk fin aften hvor 45 mennesker dukkede op. Venner og bekendte samt naboer og genboer kiggede ind for at få et glas samt beundre værket. Og vi synes selv, at den er blevet vildt flot.


Den store udfordring var, hvad vi skulle stille op med gulvet. Der er en temmelig høj luftfugtighed i caven, og gulvet var tidligere blot stampet jord. Det er vigtigt at ikke lukke fugten inde, derfor var klinker/beton ikke løsningen. Vi endte med at lægge granitskærver i en smuk rødlig farve.
29 sække af 25 kg. blev smidt ud på gulvet, og det virker fint! Vi var lidt bekymrede for hvorvidt man ville skøjte rundt i stenene, men de ligger ganske stabilt. En lidt usædvanlig løsning, men det er jo sjovt at finde på noget anderledes.


Planen er nu at udleje huset med vinkælder og flasker på hylderne. Lone har lavet et lille katalog over vinene med beskrivelser af, hvor de kan købes. På den måde kan man smage vinene, inden man beslutter sig for evt. at besøge vingårdene. Der vil ligge en afkrydsningsliste med priser i caven. Den returneres til os, og så afregner vi Jeres forbrug via det indbetalte depositum.
På væggen hænger et dartspil, som vi også håber, I må få glæde af.

 

 

 

 

 


 

     

Maj

Endelig åbnede den nye købmand!

Vi har ventet og ventet på denne dag, som så blev 4. maj, kun ca. 6 mdr. efter den annoncerede dato.

Et velassorteret lille supermarked, som vi virkelig håber kan overleve i byen. En anelse dyrere end de store indkøbscentre 4 km. væk, men sådan er det er jo med de mindre lokale butikker. Vi håber I også vil være med til at holde liv i butikken :-)

 

 

 

 

2015
   

Oktober

Nyt museum

I oktober måned åbnede et museum midt i ruinerne af interneringslejren ved Rivesaltes. Billedet er fra vores besøg.

Det var en meget bevægende oplevelse, og vi kan klart anbefale museet. Desværre er mange film og meget materiale kun på fransk. Læs mere om stedet under regionen/turforslag.

 
2014
   

November

Dejlig vin - nu i Danmark

Nedenstående tekst er fra email vi har modtaget som venner af Domaine Treloar i Trouillas. Mange af vore lejere kender Domaine Treloar, da det er en af vingårdene vi anbefaler i vores turforslag 2.

Det er herligt at det nu er muligt at købe vinen i Danmark, og vi ønsker Rachel og Jonathan held og lykke på det nye marked!

 

 

 

 

Kære Treloar-fan

Det er en fornøjelse at kunne fortælle, at vi som nystartet vinfirma repræsenterer Domaine Treolar i Danmark. Rachel Treloar har været os behjælpelige med at videresende denne hilsen til jer, fordi hun og vi tror, at I vil være glade for at vide, at det nu er muligt at købe Treolars fantastiske vine i Danmark. 
Treloar vin
 
 

Oktober

Cykelstier

Der har de seneste år været gang i udviddelse og forbedringer af cykelstierne i regionen. I sommerren 2014 blev ruten Maureillas - Argeles-sur-mer så færdig. Det betyder, at man nu kan cykle fra huset og til stranden på en aldeles glimrende og helt bilfri sti. Denne er fint afmærket hele vejen, og er på ca. 26. km. Der er ingen stigninger på ruten, til gengæld falder terrænet en anelse ned mod havet, så hjemturen kan føles mere strabadserende. Det er meget flot tur og den kan varmt anbefales. I højsommeren er det en god ide at huske vandflasken, der er ingen mulighed for indløb langs ruten.

Se mere om cykelture på denne franske side.

 

   
 
2013
 

December

Facaden er nu færdig

Ved årsskiftet stod huset så færdigt i sin nye form med den flotte facade. Der er ikke dukket yderligere problemer op, så nu kan vi og I andre blot nyde synet. Nye nedløbsrør er det også blevet til, mens strøm og telefonkabler stadig hænger udvendigt på god fransk manér.

den færdige facade

 

 

November

 

Ny facade

Så er renoveringen gået i gang. Håndværkerne er startet fa gadeplan, og her er et foto af, hvad de kunne nå, inden stilladset blev sat op. Det tegner godt, og vi glæder os til at se det endelige resultat. Bemærk den flotte bue over vinduet til venstre, her må have været en port i tidernes morgen. Jesper overvejer at mure noget af viduspartiet til, således at buen bliver centreret over vinduet. Nu får vi se, der skal jo nogle store sten til...

Der var lidt bekymring undervejs fra håndværkernes side. Det viser sig, at pudset har dækket over en større skævhed end man har kunnet se, både på den ene og den anden led. Nu er det jo heldigvis sådan, at det ikke er pudset der holder sammen på huset, så der er ingen fare på færde. Vi synes ikke det gør så meget med en skæv facade. Der er jo ikke meget i huset der er lige i forvejen, og sådan må det være med 400 år gamle huse, så vi vælger at se det som en yderligere charme.

Vi har lånt huset ud til en engelsk bekendt hen over vinteren mens renoveringen foregår. Huset vil være optaget fra sidst i oktober og helt frem til 1. april næste år.

 

renovering af Rue Longue 3

Juli

Internet

Vi har valgt at udskifte sattelitforbindelsen til TV og internet. Parabolen har været blæst ned en enkelt gang, og derudover har vi oplevet en del uregelmæssigheder. NU er der en noget kraftigere forbindelse (bredbånd/Orange) og forhåbentlig også mere stabilitet.

I løbet af vinteren vil facaden på huset blive renoveret således at de gamle kampesten bliver synlige. Vi glæder os rigtig meget til at se resultatet, som formodentlig og forhåbentlig vil give os et rigtigt smukt hus også udvendigt.

 

April

 

Sengetøj og håndklæder
Mange har efterspugt muligheden for at leje sengetøj og håndklæder. Vi har fået en aftale i stand med vores rengøringskone, så vi kan nu tilbyde denne service.

Prisen er 125,- pr. person pr. uge for 1 sæt sengetøj samt 2 håndklæder. Ved ankomst lægger man selv sengetøj på, og ved afrejse lægges det brugte på gulvet ved siden af sengen. Sengetøj og håndklæder findes i det brune skab i stuen på 1. sal.

Januar

Gratis internet

Fra første januar vil det trådløse internet være gratis for lejerne. Vi har nu haft det et par år, og det fungerer fint, bortset fra at parabolen har været blæst ned. Medbring stadig selv computer.

 
2012
 

April

Ny restaurant i byen

Så åbnede den endelig, den nye restaurant med det lidt kryptiske navn 66/20-vins på torvet i Maureillas. Restauranten ejes af far og datter i fællesskab - lokale og meget søde mennesker. Restauranten er smagfuldt indrettet, og har et fint og varieret menukort med mulighed for at købe både menuer, à la carte og vinmenu. Standaren er noget højere en på El Tap, og priserne derfor ligeså. Vi håber restauranten kan overleve. Det bliver nok ikke på de lokale beboere, men hvis den kan skaffe sig et godt omdømme i regionen, skulle der være gode muligheder.
Der er åbnet alle dage både frokost og aften undtaget tirsdag. Frokosttallerkenerne er både billige, store og lækre. Der findes et meget velassorteret vinkort med vine fortrinsvis fra regionen.

66/20-vins
 
Vigtigt nyt til bilister !!!

GPS og fotofælder
Fra 4. Januar 2012,  er både GPS’er og Smartphones, der advarer om fotofælder ulovlige i Frankrig. Lovovertrædere står over for en bøde på € 1500.
Faktisk er det ulovligt blot at have en i bilen, også selvom du ikke bruger den. Biler, der har en monteret GPS der giver advarsel om fotofælder, skal have en opdateret udgave med et nyt kort, som ikke viser fotofælder.
Sakset fra Tom Tom’s  hjemmeside:
"Hvis du har TomTom Speed ​​Camera service, bryder du loven, hvis du fortsætter med at modtage hastigheds kamera advarsler, risikerer du at få en bøde. Opdatér din enhed, dette vil fjerne Speed
Kameraer for Frankrig fra din enhed."

 

Marts

På den store klinge i pyrenæerne

På siden med turforslag kan I nu finde forslag til ture på cykel. Ikke cyklerne der står i huset, de er kun til kortere ture, men egne medbragte cykler.
 
2011
 

Juli

Det danske svar på petanque

En af denne sommers dejlige oplevelser var en aften i parken, hvor vi introducerede "Kubb" for medlemmer af Maureillas sans Frontierés. Stor succes, men der er vist ingen fare for, at spillet kommer til at udkonkurrere petanque. Se avisnotits

Marts

Mere butik
Så måtte "La Presse" også bukke under. Nu sælges den daglige avis i stedet hos købmanden Vival. Overfor købmanden åbner snart en skønhedsklinik, om det så kan gå... tja, hvem ved.
På Place de la Republique har en køreskole afløst "La Fleuriste". Den nye restaurant ser ikke ud til at skulle åbne før sommeren 2012.

 

Januar

Butiks- og klokkedød samt forhåbentlig en ny restaurant
"La Fleuriste", vores lille blomster- og gavebutik på Place de la Republique, har desværre måttet dreje nøglen. Det har været hyggeligt så længe det varede.

Til gengæld er der forlydender om, at der i løbet af sommeren vil åbne en ny restaurant, også på Place de la Republique, blot på det næste hjørne. Det lyder rigtig spændende, og vi ser frem til åbningen med stor forventning.

Der har igennem længere tid været en del borgere i byen, som har været grumme trætte af "kirkekokkernes tyrani". Det har borgmesteren nu taget til efterretning, og der er sket store forandringer (forbedringer vil nogen mene!). Slagene kvart over og kvart i er helt sløjfet, ligeledes er de 4 slag hver hel time. Der er nu også HELT stille fra midnat og frem til 06, - på det punkt tilslutter vi os oprørerne, det er OK med lidt mere nattero.

 
2010
 

Juli

Fotoudstilling
Som en direkte udløber af fotokonkurrencen, holdt Lone sin første fotoudstilling på rådhuset i Maureillas. Motiverne var døre i den gamle bydel.
Døre Døre

Kulturrådmand Michel Kluska byder velkommen til
udstillingen sammen med Lone

 

Billederne blev efterfølgende solgt og indtægten gik ubeskåret til "Maureillas sans Frontières"

 

Marts

Nu med sne
Natten mellem den 7. og 8. marts satte et massivt snevejr ind over Maureillas og omegn. Snevejret fortsatte hele mandagen, og det forlyder fra lokalt hold, at der er faldet 40 cm. i Maureillas og 1 meter i Las Illas. Det er MEGET, og det er især meget, fordi de slet ikke har rydningsudstyr, vinterdæk o.l. Når vi snakker med venner og naboer, siger de det går OK, og at de heldigvis har strøm, det er den store bekymring. Vejrudsigten for den næste uge byder ikke på frostvejr, så mon ikke det forsvinder hurtigt igen. Her er et par billeder til selvsyn.

sne børn i sne sne
sne sne sne

 

 

Det er en glæde at kunne meddele...
Sådan startede en telefonopringning fra Maureillas til Lone, og fortsættelsen lød
"...du har vundet fotokonkurrencen!
I efteråret 2009 udskrev landbyens meget aktive forening Maureillas Sans Frontieres en fotokonkurrence, med temaet "Kvinder i Maureillas". Billederne vises i forbindelse med fejringen af 8. marts - Kvindernes Internationale Kampdag, som nu for 2. år bliver markeret med et festligt arrangement i landsbyen.
Det er jo altid herligt at vinde, og præmien er bestemt også noget vi ser frem til: En middag for 2 på restauranten i casinoet i Le Boulu - med chauffør!

Vinderfoto Billedet er taget i april 2009, før konkurrencen var udskrevet.
De ældre kvinder på torvet er en institution i landsbyen. De følger med i byens liv, og selvom der ikke sker alverden, synes jeg det er en stor glæde, at samværet med andre, stadig kan konkurrere med tvbingo og lignende!

 

2009
 

November

Internet og TV
Så fik vi opsat parabol og installeret trådløst internet samt satellit-tv i huset. Satellit-modtager og router står på 3. sal (ved udgangen til tagterrassen), og der skal være tændt for begge, før det virker.

Internettet vil vi afprøve i en periode, således vi får nogle erfaringer med stabiliteten. Forbindelsen er ikke vanvittig hurtig, men tilsyneladende OK til at tjekke mails og surfe lidt på nettet - og indtil videre virker det trådløse net også på alle etager. Indtil forbindelsen er tjekket ordentlig af, vil det være gratis at bruge, men herefter vil det koste et mindre beløb at få udleveret koden. Man skal selv medbringe sin bærbare, og vores IT evner rækker desværre ikke til at tilbyde telefon-support, hvis der er problemer.

På TV kan vi nu modtage 20 franske kanaler og ca. 80 stationer fra de omkringliggende lande, men ingen danske. Billedkvaliteten er glimrende. I stuen ligger en beskrivelse af, hvorledes man betjener apparatet.

parabol  
Parabolen er placeret så diskret
som muligt - på naboens mur.

Oktober

Restaurantguide
Vi har lavet en helt subjektiv anmeldelse af udvalgte restauranter i området.
Restaurantguide

September

Nyt turforslag
Hjemmesidens turforslag er udviddet med en tur til Spanien som både byder på badesø, fabriksbesøg samt et spændende museum.
Turforslag


JuliNyt rådhus - nu med hjertestarter
Byens nye rådhus på hovedgaden er blevet taget i brug. Det er stadig usikkert hvad der skal ske med det gamle. Byrådet har sat en forslagskasse op, men det er stort problem, at kommunen fattes penge. Ved siden af rådhuset er der indrettet en ny parkeringsplads, som vi også har glæde af. I samme forbindelse er der på væggen, til højre rundt om hjørnet fra hovedindgangen, opsat en hjertestarter (defibrillateur)

Rådhuset HjertestarterJuni

Klapvogn
Der er nu en klapvogn i huset til småbørnsfamilierne. Den har både parasol og kørepose, og kan altså bruges både sommer og vinter. Klapvognen står i kælderen ved cyklerne.